close_icon
Valencia

Valencia

Spain map

Fri 06.22.18 - Sun 06.24.18

Valencia

More Info
Spa Francorchamps

Spa Francorchamps

Belgium map

Fri 08.24.18 - Sun 08.26.18

Spa Francorchamps

More Info
Budapest

Budapest

Hungary map

Fri 07.27.18 - Sun 07.29.18

Budapest

More Info
Silverstone

Silverstone

England map

Fri 07.06.18 - Sun 07.08.18

Silverstone

More Info
Red Bull Ring

Red Bull Ring

Austria map

Thu 06.28.18 - Sat 06.30.18

Spielberg

More Info
Paul Ricard

Paul Ricard

France map

Fri 06.22.18 - Sun 06.24.18

Le Castellet

More Info
Monaco

Monaco

Monaco map

Fri 05.25.18 - Sat 05.26.18

Monaco

More Info
Yas Marina

Yas Marina

Abu Dhabi map

Fri 11.23.18 - Sun 11.25.18

Yas Marina

More Info
Spielberg

Spielberg

Fri 06.29.18 - Sun 07.01.18

More Info
Sochi

Sochi

Russia map

Fri 09.28.18 - Sun 09.30.18

Sochi

More Info
Freek Schothorst to debut in Formula Renault 2.0 Eurocup with MP Motorsport

Freek Schothorst to debut in Formula Renault 2.0 Eurocup with MP Motorsport

Dutch driver Freek Schothorst will make his debut in the Formula Eurocup 2.0 Eurocup this weekend, having signed a deal with MP Motorsport. The 21-year-old sim racer, who was runner-up in the McLaren World’s Fastest Gamer competition in 2017, will line up for the team at the Hungaroring.

Earlier this year, Schothorst raced for MP in the SMP Formula 4 Northern European Zone championship, taking a couple of podiums in the Smolensk round. He now steps up one level to Formula Renault 2.0 to join Christian Lundgaard and Alex Peroni in MP’s Eurocup squad.

“The Smolensk weekend with MP was very positive”, says Schothorst, “but we’ve always had our eye on Formula Renault – again with MP. We have had some good days testing and believe that this is the right moment to step up. I will jumping in at the deep end, though. I have ambitions to finish in the top-15 straight away but I’m aware that it’s tough to join a series midway into the season. My main aim is to show good progress during the weekend and learn from Christian and Alex, both of whom are excellent drivers. The circuit won’t be the problem. I’ve sim-raced the Hungaroring many times and it really suits me.”

“I am very pleased to welcome Freek back in our team”, said Sander Dorsman, team manager at MP Motorsport. “Freek has walked a different path to single-seater racing than the majority of young drivers these days. He has only raced Formula 4 for us, but through his years as a gamer he has accumulated simulator experience in many more powerful cars. So I’m confident he will shine in our Formula Renault car.”

Schothorst has limited experience in karting and instead quickly rose to prominence in sim racing in which he has been an active competitor since 2014. Schothorst won the iRacing section of the 2017 McLaren World’s Fastest Gamer contest to become the competition’s runner-up. He is part of the renowned Team Redline sim racing team that also includes Max Verstappen and simulator guru Atze Kerkhof.

Freek Schothorst maakt met MP Motorsport debuut in Eurocup Formule Renault 2.0

Freek Schothorst debuteert komend weekend in de Eurocup Formule Renault 2.0. De 21-jarige simracer, die vorig jaar finalist was in de McLaren-wedstrijd World’s Fastest Gamer, gaat op de Hungaroring van start voor MP Motorsport.

Eerder dit jaar reed Schothorst al voor MP in de SMP Formule 4 NEZ. Op het circuit van Smolensk haalde hij toen twee keer het podium. Hij zet nu één stap hoger en wordt de nieuwe Formule Renault 2.0-teamgenoot van Christian Lundgaard en Alex Peroni in het Eurocup-team van MP Motorsport.

“Het F4-weekend in Smolensk verliep erg positief”, aldus Schothorst, “en sindsdien zijn we gaan focussen op de Formule Renault. We hebben een aantal dagen getest en denken dat dit een goed tijdstip is om echt in actie te komen. Opnieuw met MP, want daar heb ik een logische klik mee: het is een Nederlands team en mijn broer Steijn heeft ook al voor ze gereden. Het is wel een sprong in het diepe, dat realiseer ik me. Toch heb ik hoge ambities: top-15 moet te doen zijn, ook al weet ik hoe moeilijk het is om halverwege een seizoen in te stappen. Het belangrijkste is dat ik goede progressie boek en veel leer van Christian en Alex. Aan de Hungaroring zal het niet liggen. Daar heb ik veel sim-ervaring mee, het circuit ligt me heel erg.”

“Ik ben heel blij om Freek terug te verwelkomen in ons team”, zegt Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. “Freek heeft natuurlijk een ander pad bewandeld naar de autosport dan de meeste jonge talenten vandaag de dag. Hij heeft alleen F4 voor ons gereden, maar door zijn jaren als gamer heeft hij wel veel simulator-ervaring met auto’s met veel meer vermogen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij goed met de Formule Renault overweg kan.”

Schothorst heeft beperkte kartervaring, maar maakte in plaats daarvan snel naam in de simwereld. Daarin is hij in topniveau actief sinds 2014. In 2017 won Schothorst de iRacing-sectie van de McLaren-wedstrijd World’s Fastest Gamer. In de finale bereikte hij vervolgens de tweede plaats. Schothorst maakt ook deel uit van Team Redline, het befaamde simteam waarvan ook Max Verstappen en simulatorgoeroe Atze Kerkhof lid zijn.