close_icon
Simo Laaksonen joins MP Motorsport for FIA F3

Simo Laaksonen joins MP Motorsport for FIA F3

Finnish driver Simo Laaksonen has joined the MP Motorsport line-up for the inaugural season of the all-new FIA F3 category. The 20-year-old from Marttila is eager to build on previous GP3 experience, having raced in the category in 2018.

Laaksonen finished his debut GP3 season on a high by claiming his first podium in the sprint race in Abu Dhabi. It was the culmination of an upward spiral that saw him take a string of points finishes in the previous two GP3 race meetings at Monza and Sochi. The Finn now switches to MP Motorsport for 2019 as he aims to continue his strong late-season form of 2018.

“I’m really happy to be joining MP for my first season in FIA F3”, said Laaksonen. “They were often the surprise package in GP3 last year, and I’m sure that together we are able to spring some more surprises in 2019. With the new F3 cars, it’s a level playing field for everyone again, so in our pre-season build-up we will be working hard to develop a front-running car.”

“We’ve kept an eye on Simo since he was among our opponents in the 2015 SMP NEZ F4 series”, said Sander Dorsman, MP’s team manager. “He’s developed strongly ever since. Last year, it was good to see him grow into a front-runner in the second part of the season, and we are looking forward to using that momentum and extracting the maximum from his capabilities.”

After stepping up from karts, Laaksonen opened his single-seater career with three seasons of Formula 4, resulting in a win, three podiums and a fastest lap in the 2015 French F4 championship, and a win and two podiums in the 2016 ADAC F4 series. Switching to Euroformula Open in 2017 resulted in two podium finishes and 6th in the final standings, before the Finn stepped up to GP3 in 2018.

Laaksonen is the first driver signing up with MP for the 2019 F3 season. His team mates will be announced shortly.

Picture: Dutch Photo Agency

1 March 2019

Simo Laaksonen tekent FIA F3-contract bij MP Motorsport

Simo Laaksonen komt in het eerste seizoen van de vernieuwde FIA F3-klasse voor MP Motorsport uit. De 20-jarige coureur uit het Finse Marttila wil daarbij voortbouwen op zijn eerdere GP3-ervaring, nadat hij in 2018 in die klasse zijn debuut maakte.

Laaksonen sloot zijn eerste GP3-seizoen op een hoogtepunt af door in de sprintrace in Abu Dhabi zijn eerste podiumplaats in de klasse te behalen. Het was de culminatie van een opwaartse lijn die hem in de voorgaande GP3-weekenden op Monza en Sochi al punten opleverde. De Fin stapt nu over naar MP Motorsport en is vast van plan om zijn sterke seizoenseinde van 2018 een vervolg te geven in 2019.

“Ik ben blij dat ik in mijn eerste FIA F3-seizoen voor MP mag uitkomen”, aldus Laaksonen. “Ze waren vorig jaar vaak de verrassing in de GP3. Ik ben ervan overtuigd dat we in 2019 samen voor nog meer verrassingen kunnen zorgen. Met de nieuwe F3-auto is het voor iedereen weer een gelijk speelveld, dus in de voorbereiding van het seizoen gaan we hard aan het werk om een snelle auto te ontwikkelen.”

“Al vanaf het moment dat hij een van onze tegenstanders was in het SMP NEZ F4-kampioenschap van 2015 hebben we Simo in de gaten”, aldus Sander Dorsman, teammanager bij MP. “Sinds die tijd heeft hij een sterke ontwikkeling laten zien. Het was goed om hem vorig jaar in de tweede seizoenshelft zo’n vooruitgang te zien boeken. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op dat momentum en het maximale uit zijn capaciteiten te halen.”

Na de karts begon Laaksonen zijn monopostocarrière met drie seizoenen in de Formule 4. Dat resulteerde in het Franse F4-kampioenschap van 2015 in een overwinning, drie podiums en een snelste ronde. In de ADAC F4 behaalde hij in 2016 een overwinning en twee podiumplaatsen. Zijn overstap in 2017 naar de Euroformula Open leverde hem twee podiumplaatsen en een zesde plaats in het eindklassement op, waarna de Fin in 2018 promoveerde naar de GP3.

Laaksonen is de eerste coureur die bij MP onderdak vindt voor het F3-seizoen 2019. Zijn teamgenoten worden binnenkort bekendgemaakt.

Foto: Dutch Photo Agency

1 Maart 2019