close_icon
Glenn van Berlo makes his debut in Formula 4 as driver of KNAF talent programme

Glenn van Berlo makes his debut in Formula 4 as driver of KNAF talent programme

VEGHEL – Dutch Racing driver Glenn van Berlo will make his debut in formula racing next season. The seventeen-year-old resident of Veghel will compete in the Spanish Formula 4 Championship. He does so with the Dutch top team MP Motorsport. Because the fast racer has been included in the new talent programme of the national racing federation KNAF, he also receives extra support from the NOC*NSF sports federation.

The talent programme is called ‘Team Nederland’. National coach Giedo van der Garde has included the three best youngsters of the moment, including Glenn. “I’m super happy to get this chance”, he says. “It’s a great opportunity to try to get the best out of myself.”

As it’s Glenn’s first full season in motorsport, the year will be all about learning. That’s one of the reasons why he will compete in the Spanish F4 championship. “The advantage of this championship is that you get a lot of track time”, the talented driver says. “For each race there are two 40-minute free practice sessions and two 15-minute qualifications.”

Glenn has already tested an F4 car at MP Motorsport. This took place at the circuit of Navarra in Spain. “I found it super cool. It was a very valuable test. Adjusting to the car went well. An F4 doesn’t have a lot of downforce, though it’s still more when compared to a Porsche, for example. I find that feeling very cool. It’s very contradictory. The faster you go through the corner, the more the car is sucked to the ground. I also think it’s great that you don’t have a roof over your head in a Formula 4 car. It enhances the experience because it makes you enjoy the speed better.”

Glenn will join an absolutely top team this year. MP Motorsport has been the champion in the Spanish F4 championship for the past three years and was also three times the strongest team. The outfit from Westmaas in the Dutch province of South-Holland immediately lived up to this status during the test in Navarra. “There was very good coaching and the engineers were able to convey all the information to me very well. Every session I made really big steps. In the end, the good coaching and the professionalism of the team were the reasons why we decided to go for this team, together with the KNAF. And MP Motorsport is active in every important series leading up to Formula 1. The advantage is that you can always work with the same people. This way you can quickly improve. At least, that’s my goal.”

The Spanish championship starts at the weekend of 7 April at the circuit of Navarra. A circuit he already knows. As far as Glenn is concerned, it’s a good start to the season, which includes seven racing weekends. Though he has no concrete expectations yet, he’s ambitious. Moreover, he has a lot of talent, as is evident from the support of the KNAF and the NOC*NSF. “I’m going to work very hard to make it a great season!”

Glenn van Berlo is supported in his racing activities by KNAF, Chica Chico, Van Berlo Bedrijfsvloeren BV and Next Level Real Estate BV.

Glenn van Berlo debuteert in Formule 4 als rijder talentenprogramma KNAF

 VEGHEL – Coureur Glenn van Berlo maakt komend seizoen zijn debuut in de formuleracerij. De zeventienjarige inwoner van Veghel gaat uitkomen in het Spaans kampioenschap Formule 4. Dat doet hij bij het Nederlandse topteam MP Motorsport. Omdat de snelle Brabander is opgenomen in het nieuwe talentenprogramma van de KNAF krijgt hij bovendien extra ondersteuning van sportkoepel NOC*NSF.

Dat talentenprogramma heet Team Nederland. Daarin heeft bondscoach Giedo van der Garde de drie beste jongeren van dit moment opgenomen, onder wie dus ook Glenn. “Ik ben superblij dat ik die kans krijg”, zegt hij. “Het is een geweldige mogelijkheid om het beste uit mezelf halen.”

Aangezien het Glenns eerste volledige seizoen in de autosport is, zal het jaar vooral in het teken van leren staan. Mede daarom rijdt hij het Spaans kampioenschap F4. “Het voordeel van dit kampioenschap is dat je veel track time krijgt”, aldus de talentvolle coureur. “Voor elke race heb je twee vrije trainingen van veertig minuten en twee kwalificaties van vijftien minuten.”

Glenn heeft bij MP Motorsport inmiddels een F4-auto getest. Dat was op het circuit van Navarra in Spanje. “Ik vond het supergaaf. Het was een heel leerzame test. Het aanpassen aan de auto ging goed. Een F4 heeft niet heel veel downforce. Maar wel meer vergeleken met bijvoorbeeld een Porsche. Dat gevoel vind ik erg gaaf. Het is namelijk heel tegenstrijdig. Hoe harder je door de bocht gaat, hoe meer de auto zich vastzuigt aan de grond. Ook vind ik het supergaaf dat je in een Formule 4-auto geen dak boven je hoofd hebt. Dat zorgt voor meer beleving omdat je de snelheid beter ervaart.”

Glenn stapt dit jaar in bij een absoluut topteam. MP Motorsport leverde de afgelopen drie jaar de kampioen in het Spaanse F4-kampioenschap en was ook drie keer de sterkste bij de teams. Die status maakte het team uit het Zuid-Hollandse Westmaas wat Glenn betreft direct waar tijdens de test in Navarra. “Er was heel goede coaching en de engineers konden alle informatie heel goed op me overbrengen. Elke sessie heb ik echt grote stappen gemaakt. Uiteindelijk waren die goede coaching en de professionaliteit van het team de redenen waarom we samen met de KNAF hebben besloten om voor dit team te rijden. En MP Motorsport is actief in elke opleidingsklasse richting de Formule 1. Het voordeel daarvan is dat je altijd met dezelfde mensen kunt werken. Zo kun je snel grote stappen maken. Althans, dat is mijn doel.”

Het Spaanse kampioenschap begint in het weekeinde van 7 april op het circuit van Navarra. Een circuit dat hij dus al kent. Wat Glenn betreft een lekker begin van het seizoen dat zeven raceweekeindes omvat. Hoewel hij nog geen concrete verwachtingen heeft, is hij ambitieus. Bovendien heeft hij veel talent. Dat blijkt wel uit de ondersteuning van de KNAF en het NOC*NSF. “Ik ga er keihard voor werken om er een mooi seizoen van te maken!”

Glenn van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door KNAF, Chica Chico, Van Berlo Bedrijfsvloeren BV en Next Level Real Estate BV.