close_icon
Karting revelation Tijmen van der Helm makes F4 debut with MP Motorsport

Karting revelation Tijmen van der Helm makes F4 debut with MP Motorsport

Young Dutch kart sensation Tijmen van der Helm will switch to motorsport with MP Motorsport. The 15-year-old from Den Hoorn in the Netherlands has decided to step up to Formula 4 with the Dutch team.

The karter who caused a stir in 2017 by winning the Rotax Max Junior Grand Finals with the family team is making the switch to motorsport after just one year in OK karts, a season in which he participated in the DKM series, the WSK Masters Series and the CIK-FIA European Championship. Van der Helm finished tenth in the season-closing World Championship event despite describing 2018 as a learning year.

Van der Helm warmed up to single-seater racing this winter by participating in selected races of the UAE F4 Championship, immediately taking one victory, three podium finishes and a fastest lap.

“I am really looking forward to my first year in motorsport”, says Van der Helm. “The races in Abu Dhabi and Dubai have really whetted my appetite. Winning the final race at Dubai couldn’t have been better. I hope to continue that momentum with MP into the regular F4 season.”

“Good things come fast”, says Sander Dorsman, team manager at MP Motorsport. “And that also goes for Tijmen. The past few years he has often surprised us with his performance on the karting tracks. With his talent and speed he is ready for a switch to motorsport. We can’t wait to give him a winning car.”

Van der Helm’s first karting success came in 2013 as he claimed the Dutch Cadet championship. Two seasons of poles and podiums in Rotax Minimax led to a runner-up spot in the 2016 Dutch Rotax Junior series. In 2017, his first international season, Van der Helm won the Dutch, European and World Rotax Max Championships and came second in the CIK-FIA Karting Academy Trophy.

Karttalent Tijmen van der Helm debuteert in F4 met MP Motorsport

De jonge Nederlandse kartsensatie Tijmen van der Helm begint zijn autosportcarrière bij MP Motorsport. De net 15-jarige coureur uit Den Hoorn gaat in 2019 Formule 4 rijden voor het team uit Westmaas.

De karter die in 2017 opzien baarde door met het familieteam de Grand Finals van de Rotax Max-junioren op zijn naam te schrijven, maakt na één jaar in de OK-karts al de overstap naar de autosport. In dat jaar nam hij deel aan het DKM, de WSK Masters Series en het CIK-FIA EK. Op het WK aan het eind van het seizoen eindigde hij als tiende, ondanks het feit dat hij 2018 vooraf als een leerjaar omschreef.

Van der Helm warmde zich deze winter al op door deel te nemen aan geselecteerde races van het F4-kampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij liet hij meteen een zege, drie podiumplaatsen en een snelste ronde noteren.

“Ik heb enorm veel zin in mijn eerste jaar in de autosport”, zegt Van der Helm. “Door de races in Abu Dhabi en Dubai heb ik de smaak flink te pakken. De winnende afsluiting in Dubai kon natuurlijk niet mooier. Die lijn hoop ik met MP door te trekken naar het reguliere F4-seizoen.”

“Wat goed is, komt snel”, vindt Sander Dorsman, teammanager bij MP Motorsport. “En dat geldt ook voor Tijmen. De afgelopen paar jaar heeft hij ons vaak verbaasd met wat hij op de kartbaan heeft laten zien. Met zijn talent en snelheid is hij klaar voor de overstap naar de autosport. We kunnen niet wachten om hem een auto te geven waarmee hij opnieuw kan winnen.”

Van der Helms eerste kartsucces kwam in 2013, toen hij Nederlands kampioen bij de Cadets werd. Na twee seizoenen in de Rotax Minimax met diverse poles en podiums werd Van der Helm in 2016 tweede in het NK Rotax Junior. In 2017, zijn eerste internationale seizoen, won Van der Helm het Nederlands, Europees én wereldkampioenschap Rotax Max en werd hij vice-wereldkampioen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy.